– Køng Fabrik – Danmarks fineste tekstilfabrik

I slutningen af 1700-tallet blev Køng Fabrik grundlagt. Fabrikken ændrede i løbet af få år Køng fra en fattig landsby til et industricentrum. Fabrikken blev grundlagt af Niels Ryberg, som var en af tidens mest velhavende mænd. Han havde tjent sine penge på handel med alt fra fødevarer til slaver. I Køng grundlagde han en kæmpe fabrik, hvor hørplanter blev omdannet til skjorter, snøreliv, gardiner og tapeter, samt de allerfineste duge til kongens bord. Det var ikke kun voksne, som arbejdede på fabrikken, men også børn. Pigerne lærte at spinde de fineste tråde, og drengene blev oplært som vævere. Kom og hør den spændende historie om Ryberg, kongens duge og børnenes hårde arbejde og prøv selv kræfter med at bearbejde høren, som man gjorde på Rybergs tid!

Klassetrin 3 – 7 klasse

Varighed 1 – 1½ time

Mødested Køng Museum, Bygaden 27 i Køng ved Lundby. Bus linje 640 mellem Næstved og Vordingborg  går lige til døren.

Periode Sommerhalvåret

Fagligt ophæng i skolen Historie, håndarbejde, natur/teknik.

Formål

  • at eleverne får indblik i, hvordan en af landets væsentligste industrier på Sjælland i 17-1800 tallet på afgørende vis prægede egnens historie og levevilkårene for både børn og voksne.
  • at eleverne får indblik i børns arbejde og livsbetingelser på landet i 17-1800 tallet.
  • at eleverne får indblik i periodens menneskesyn og idealer.
  • at eleverne, med fabrikken som eksempel, får forståelse for, hvordan historien ofte stadigt anes i det moderne bybillede.
  • at eleverne gennem det praktiske arbejde med hørren får forståelse for et gammelt håndværk, som tidligere spillede en stor rolle for tekstilfremstilling i landet.

Turens drejebog

Vi mødes på museet, hvor der bliver fortalt om fabrikken og de mange mennesker, som arbejdede der. Vi kigger samtidig på nogle af de flotte gamle duge, og hører om hvordan man fremstillede dem. Derefter går vi en lille tur rundt i byen, og ser på hvordan man stadig kan se, at der har ligget en stor fabrik. Vi gør et stop ved spindeskolen og hører om, hvordan småpiger ned til 4 år lærte at spinde de fineste tråde. Vi stopper også ved det gamle hospital, hvor fabrikkens arbejdere fik en lille bitte lejlighed, når de ikke kunne arbejde mere. Bagved hospitalet ligger en have, hvor der er plantet hør. Vi kigger på, hvordan planten ser ud, før den er høstet. Til sidst finder vi nogle gamle redskaber frem og prøver selv at arbejde med hørren, som man gjorde på Rybergs tid. Alle elever får et bundt fine hørtråde med hjem, som er klart til at blive spundet til garn.

Husk Der er mulighed for at spise madpakker udenfor eller i museets cafe – så husk madpakker!

Ideer til undervisningsforløb Hjemme kan man læse mere om børns arbejde og vilkår i 17-1800 tallet.

Ideer til undervisningsmaterialer og faglitteratur På Køng Museums hjemmeside kan man læse mere om Køng Fabrik og grundlæggerens Niels Ryberg.

Edit