Skiftende udstillinger

Køng Museum indeholder dels en afdeling med en permanent udstilling, som fortæller fabrikkens historie, dels en afdeling, som viser skiftende udstillinger af kunsthåndværk, ofte med hør som omdrejningspunkt.

Den permanente udstilling om Køng Fabrik fortæller historien om storkøbmand Niels Ryberg, som grundlagde fabrikken i slutningen af 1700-tallet. Den fortæller endvidere om fabrikkens virke igennem de godt 100 år, den eksisterede, om hørfabrikation og tekstilerne, og man kan se eksempler på fabrikkens mest eksklusive duge og servietter. Ældst er en damaskdug fra 1784, og blandt de yngste tekstiler er servietter vævet omkring år 1900 til kongeskibet Dannebrog.

De skiftende udstillinger præsenterer værker af forskellige kunsthåndværkere – først og fremmest tekstilkunstnere.

 

 

 

Der er fernisering på næste udstilling "Taktile mellemrum" lørdag d. 24. august.

 

 

 

PRESSEMEDDELSE TIL KØNG MUSEUMS EFTERÅRSUDSTILLING, 24. AUGUST 2024 – 27. OKTOBER 2024.

 

Vi glæder os til at åbne udstillingen på Køng Museum den 24. august 2024 kl.. 13, hvor vi har to af Danmarks førende unge designere, der eksperimenter og arbejder med tekstiler.

 

Rikke Maagaard er uddannet Tekstildesigner fra Kunstakademiet Designskole i København i 2019. I dag er hun direktør i den danske design virksomhed HVISK, som designer og producerer accessories i veganske og bæredygtige materialer. Ved siden af sit arbejde designer Rikke sine egne tekstile værker.

 

Rikke arbejder hovedsageligt med maskinstrik som medie, og hendes arbejde er altid rodfæstet i eksperimentet som et rammesæt. Selvom de tekstile værker ofte fremstilles maskinelt, bærer Rikkes arbejde præg af, at hun gennem manuelle interventioner forstyrrer strikkeprocessen og manipulerer strikkens grundlæggende konstruktioner og flader. Det er i denne dynamiske designproces, at materiale i kombination med konstruktion bliver formgivende, og at uventede virkninger eller tredimensionelle flader kan opstå.

 

Rikkes værker har været udstillet på Holmen i København og på Formland i Herning, og i 2019 blev Rikkes projekt 'Textile (Lighting) Panels' tildelt 15. Juni Fondes hæderspris samt nominerede til en Real Danish Design Award. 

 

Johanne Høgh er uddannet Tekstildesigner fra Designskolen Kolding med dimission i 2021.
Hun arbejder til daglig i Sagnlandet Lejre på Dragtværkstedet med plantefarvning og rekonstruktioner af datidens dragter.

Siden sin dimission fra Designskolen har Johanne arbejdet med sprangteknikken, en gammel tekstil teknik, som vi kender helt tilbage fra Danmarks Bronzealder.

Sprang er en flette teknik, der let forveksles med vævning. Trådene, der er spændt ud på en ramme, snos enten højre eller venstre om nabotråden ved hjælp af håndkraft, derved vokser tekstilet langsom frem.

Hør er Johannes foretrukne materiale i samspil med sprangteknikken. Hørtråden er let, stiv og skinnende hvorimod sprangteknikken er løs, levende og fleksibelt. Disse to kvaliteters samspil komplimenterer hinanden og skaber naturinspirerede strukturer.

Johanne arbejder skulpturelt og ofte med lys og skyggespil som omdrejningspunkt for sine designs.

Johannes sprangede værker udstillet hos &Tradition i Århus og Villa Kultur i København. Senest har hun været aktuel i udstillingen SPRANG på Kunstmuseeum House of Arts i Veszprem i Ungarn denne sommer. Her bidrog hun både med sprangede kunstværker og rekonstruktioner af hårnet på vegne af Sagnlandet Lejre.

I 2023 blev Johannes arbejde med sprangteknikken støttet af Statens Kunstfond.

 

Anne Hedeager fortæller om at arrangere udstillinger

 

Se tidligere udstillinger og få en kunstoplevelse her

Køng Museum

Bygaden 27, 4750 Lundby

CVR nr. 33 63 03 95

Åbent i 2024 fra 24. marts til 27. oktober.