Hør-bedet er rykket ind i museumshaven
Hørgruppen i Køng Museums Støtteforening har fået vokseværk – hørbedet er også blevet større, og frøene er sået
Sidste år var der tre kvinde-navne i hørgruppen. I år er der fem foruden to mandenavne, så Køng Museum Støtteforenings hørgruppe har det vældig godt.
Dette års hørbed er rykket ind i museumshaven ved Køng Museum. Bedet er blevet en kvm større end sidste år, så nu er det på seks kvm.
Spind-frøene af sorten Avian er sået. Nu tager regnen og solen over, og de frivillige i hørgruppen – samt alle andre, der besøger museet eller går tur i haven - kan senere på året glæde sig til at frøene har vokset sig store, at planterne er kommet op i en meters højde – måske mere – og at man øverst på planterne kan nyde de små, lyseblå hør-blomster.
Vi rusker og knevler
Ligesom sidste år vil hørgruppen bearbejde planterne, altså rive dem op med rode (ruske), bryde, knevle, rødne, hegle og til sidst komme ind til fibrene, så Spindeskolen overfor i Hovedgaden i Køng kan få nye tråde at væve med.
Vil du også tættere på hør-historien og erhvervs-eventyret om Køng Fabrik, som går over 250 år tilbage tiden, og forstå, hvilke arbejdsprocesser der ligger bag de ord, vi skriver her, er du velkommen til at kontakte Maj-Britt Nielsen, 51 72 81 71, Hanne Martini, 50 99 18 32, Sonja Rune, 23 39 60 83, Lena B. Andersen, 22 36 42 14 eller Helle Thomasen, 40 77 68 93.
1. foto:
Bedet er fræset et par gange - det er blevet ”beriget” med lokalt hestemøg og organisk kompost fra en nærliggende have hos en anden frivillig. Nye stokke fra en frivillig i Køng Husflid er banket i jorden, og her har vi tre af hørgruppens i alt syv frivillige, Søren Sørensen, Køng, Helle Judith Thomasen, Præstø, og Hanne Martini Jensen, Tappernøje. Foto: Privat.
2. foto:
Spindehør er en kulturhistorisk og bæredygtig fiber, der har været kendt siden oldtiden. Hør trækker tråde til vor sydsjællandske historie. I bedet her genskaber vi den urgamle viden om, hvordan vi dyrker hør. Vi forarbejder fibrene og får nye frø, som sælges i museumsbutikken. Teamet af hørfrivillige i år er fra venstre Maj-Britt Nielsen, John Moskal, Helle Judith Thomasen, Lena B. Andersen, Hanne Martini Jensen og Sonja Rune. Søren Sørensen var fraværende. Privatfoto.
3. og 4. foto:
Dette års hørbed har holdt flyttedag fra græsplænen bag ved Hospitalet i Køng til museumshaven ved Køng Museum. Her er Søren Sørensen og Helle Judith Thomasen i gang med at så. Privatfoto.