Her finder du små Podcast med historier fra den tidesperiode, da Køng var en driftig by, med stor produktion af hør der kunne spindes til tråd og væves til lagner, duge, viskestykker dækservietter oma. Mange af historierne komme fra en ny bog, der blev udgivet i 2020, som frivillige og forsker Per Ole Schovsbo har arbejdet intens og længe med at finde kildemateriale til, via rigsarkivet og andre lokalhistoriske steder. Bogens titel er “Køng Fabrik” en pixi udgave hedder, “Køng fabrik – kort fortalt” som kan købes i butikken.

Ny Podcasts serie om Køng by og Køng Museum

En spændende serie med podcast i og omkring Køng by, tidens fortælling om arbejdslivet da Køng var en linned fabriksby.

NR.1 Annelise Høgh-Hansen interviewer Anne Vinter
Landsbyen Køng. Om den forvandling, der i slutningen af 1700-tallet overgik det fattige landsbysamfund, da rigmanden Niels Ryberg udvalgte stedet til en “moderne” hørvævsfabrik.

 

NR.2 Annelise Høgh-Hansen interviewer Anne Vinter
Gl. Øbjerggård
. Museets hovedbygning, Gl. Øbjerggård fortæller en historie om hørberedning, damask-vævning og om selve hørvævsfabrikkens udvikling.

 

Nr. 3. Annelise Høgh-Hansen interviewer væver Karis Rasmussen og Anne Vinter får en guidet tur.
Spindeskolen og Hospitalet. Om museets to andre bygninger, Spindeskolen, hvor de små piger lærte at spinde den allerfineste tråd, og Hospitalet, som var en aftægtsbygning med 6 små lejligheder til de gamle og udtjente, hvilket var nyt for sin tid.

 

Podcast nr 4. Jacquard-væven på Køng Museum

Annelise Høgh-Hansen interviewer  Bent Bille Hørvævsmuseet Krengerup og Per Ole Schovsbo Køng Museum ved jacuard-væven på Køng Museum

Jacquard-væven, som museet er i besiddelse af, er fra 1830. Væveren Bent Bille, som var den, der i 1999  fik den samlet og op at stå, siger selv, at det er verdens første computer. Elektriciteten var endnu ikke opfundet, og man arbejdede på den avancerede væv i tællelysenes skær.

 

Nr. 5  Annelise Høgh-Hanesen interviewer Per Ole Schousbo

Niels Ryberg. Historikeren Per Ole Schousbo fortæller om personen Niels Ryberg, som er ophavsmanden til den køngske hørvævs-industri.

 

 Podcast
Historien om Køng – fra bogen “Køng Fabrik – kort fortalt” – fortalt af Annelise Høgh Hansen

 

 Podcast

Et eventyr af H.C. Andersen om Hørren – fortalt af Annelise Høgh Hansen

 

 Podcast

Historien om linned – fortalt af Annelise Høgh Hansen